Mračna strana hrvatskog turizma

Hotel Učka

“Učka” je živopisni mali hotel, lociran nešto dalje od hotela Haludovo Palace na otoku Krk. Sagrađena 1933. godine u gradiću Omisalj, lepa, izbledela zgrada ima sopstvenu plažu i marinu za jahte. Ipak, njeni šaloni su odavno otpali sa prozora, a krov se urušio u unutrašnjost zgrade. Konzervatorski odjel u Rijeci je hotel “Učku” označio kao zgradu od kulturno-istorijskog značaja, što značajno otežava određene intervencije koje bi investitori smatrali poželjnim, kao što su izgradnja parkinga ili puta za automobile.

 

Hotel Ucka, Croatia (Photo: Gunter North)
Hotel Učka (Photo: Gunter North)

Kako se navodi u izveštaju o održivom turizmu, koji je za Omišalj sastavio tim sa Univerziteta u Džordžiji, “idealno […] investitor bi kupio hotel “Učku” i restaurirao njegov bivši sjaj. Najizgledniji investitor u takvo imanje bio bi neki od velikih, međunarodnih hotelskih lanaca. Da bi neka od tih kompanija razmotrila ovakvu investiciju, mora da postoji potencijal turističkog tržišta”.

Dakle, na žalost, izgleda da će hotel “Učku” zadesiti jedna od dve nesrećne sudbine: ili će nastaviti da se raspada dok se ne pretvori u puku gomilu cigala, ili će ga kupiti bezdušni “veliki, međunarodni lanac hotela i resortova”.

Sledeća stranica: Motel Vratnik

Liked it? Take a second to support Balkanist on Patreon!
Lily Lynch

Lily is co-founder and editor-in-chief of Balkanist Magazine. She lives in Belgrade, Serbia. https://www.instagram.com/lynch.lily/