Sajentolozi u pohodu na Balkan

Ekskluzivno otkrivamo tajnu (i propalu) misiju Sajentološke crkve da uspostavi vlast nad nekoliko balkanskih zemalja i ujedini ih u nadnacionalnu Bulgraviju

Za Sajentološku crkvu možemo reći da ne postoji ta fikcija koja bi mogla da zaseni njenu potpuno bizarnu realnosti. Ta činjenica možda nigde nije toliko očigledna koliko u otkrovenju da je ova crkva imala potpuno sumanuti plan da ujedini Bugarsku, Grčku, Albaniju i celu bivšu Jugoslaviju u jednu jedinstvenu megadržavu, koju kontrolišu sajentolozi.

Poput glasa koji izvire iz bombastičnih stihova proroka Jezikilja 37:22 (“I načiniću od njih jedan narod u zemlji, na gorama Izrailjevim, jedan će car biti svima njima; niti će više biti razdijeljeni na narode, niti će biti razdijeljeni na carstva”), sledbenici Dianetike i današnjeg lidera crkve Davida Miscavigea tražili su sopstvenu Svetu Zemlju. Nakon uvida u sam plan, uverićete se da nema tog scenariste u Holivudu koji bi bio kadra da izmisli jedan ovakav totalitarni košmar “Svete Zemlje” na Balkanu, čak i da je taj scenarista sajentolog (a znamo da mnogi od njih jesu). Hajde da bacimo pogled na tu stravičnu, nikada ostvarenu, distopiju zastrašenu mitskim Xenuom – i da potom kolektivno odahnemo uz osećaj olakšanja, znajući da je Holivud ipak ostao jedina zemlja koju sajentolozi danas kontrolišu.

Super Power © (Áron Birtalan/http://aronbirtalan.tumblr.com/)
Super Power © (Áron Birtalan/http://aronbirtalan.tumblr.com/)

Projekat “Bulgravija” je začet ranih 1990-ih, kada su sajentolozi i drugi oportunisti prepoznali da je ekonomska i politička situacija na Balkanu ekstremno krhka i, samim tim, zrela za infiltraciju i kontrolu. Ipak, ideja Bulgravije je prvi put pomenuta nekoliko decenija ranije, od strane harizmatičnog prevaranta i patološkog kreativca, osnivača Sajentološke crkve, L. Rona Hubbarda. U njegovom političkom pismu “Odgovornost lidera” iz 1967, Hubbard piše o moći; pre svega kako je zadobiti, i kako je preneti svom nasledniku. Hubbard je verovao da bi bilo dobro da odlazeći lider ima gde da pobegne, ako je moguće negde gde je vlast lako potkupiti. Ovako je to Hubbard objasnio:

Kada se udaljiš od pozicije moći, plati sva svoja dugovanja odjednom, osnaži potpuno sve svoje prijatelje i kreni sa džepovima punim artiljerije, potencijalnim ucenama za svakog dostojnog protivnika, neograničenim sredstvima na tvom privatnom računu i sa adresama iskusnih atentatora, idi da živiš u Bulgaviji i potplati policiju.

Nepotizam, oružje, ucene, politički sukobi, atentatori i gomile novca koje se slivaju na privatne bankovne račune na Mediteranu: zapravo, Hubbard je bio prilično precizan u proricanju dešavanja u vezi sa stvarnom Bulgravijom iz 1990-ih. Možda su njegovi naslednici ovo prepoznali i odlučili da je vreme da naklapanja svog SciFi mesije pretvore u stvarnost.

Strogo čuvana, tajna zavera Bulgravije otkrivena je u Grčkoj 1995. godine. Tokom više od jedne decenije, crkva je operisala iz atinskih kancelarija KEPHE-a (Centra za primenjenu filozofiju Grčke), produžene ruke sajentologa koja je registrovana kao neprofitna organizacija i pritom dirljivo poricala svaku povezanost sa tom crkvom. Ipak, Centar je nakon izvesnog vremena počeo da izaziva podozrivost. Nekoliko roditelja je navodno primetilo da njihova deca dolaze kući sa “ozarenim pogledom” i ispranim mozgovima.

Jednog dana, nekoliko besnih roditelja je razvalilo kancelariju organizacije, smeštenu u veliku prikolicu za filmske ekipe. Televizija je objavila snimak incidenta, nakon čega je usledila istraga grčke policije. Tokom tri racije u kancelariji KEPHE 1995. godine, grčki istražitelji su konfiskovali hiljade stranica dokumenata sa poverljivim informacijama, kao i kompjutere i 55 flopi diskova. Među ovim dokumentima nalazilo se i nekoliko stranica, zajedno sa potpuno jasnom mapom, pod naslovom “Projekat Bulgravija”. Racije su praktično značile kraj prisustvu Sajentološke crkve u Grčkoj. Godine 1997, nakon duge istrage, vlada je naložila da KEPHE bude “likvidarana i raspuštena”. U presudi je navedeno da je ta crkva “organizacija sa totalitarnim strukturama i trendovima, koja u osnovi prezire čoveka.”

Dokumenti o Bulgraviji otkrili su da je plan infiltracije već delimično otpočeo. Ime “Bulgravija”, ili BUL-GR-AVIA, je zapravo kombinacija imena zemalja Bugarske, Grčke, Albanije i Jugoslavije. Budući da je Albanija bila verovatno najnerazvijenija zemlja u regionu, koja se pritom oporavljala od najrepresivnije diktature, ona je ujedno bila i najpogodnija meta Sajentološke crkve za inicijalnu fazu infiltracije. Otuda naziv “Projekat A.”

“Projekat A za Albaniju” je inicirao WISE, ili Svetski institut za sajentološko preduzetništvo, “neprofitna verska organizacija koja nastoji da neguje i promoviše verska učenja L. Ron Hubbarda preduzetnicima.” Gerhard Haag, uticajni nemački član WISE grupe, predvodio je pohod Sajentološke crkve na najsiromašniju zemlju u Evropi. U internom pismu poslatom drugim članovima udruženja WISE 1992. godine, Haag je predstavio “Projekat A”:

Albanija… je zemlja sa novoosnovanom demokratskom vladom, koja otvara nove horizonte za nas. Imaćemo značajnu prednost u plasiranju investicija i uspostavljanju proizvodnje.

Map of Bulgravia found with other confiscated Scientology documents during the police raid in Greece (http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)
Mapa Bulgravije pronađene sa drugim kofinskovanim sajentološkim dokumentima tokom policijske racije u Grčkoj (http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)

Zapravo, ovo je sajentološkim jezikom opisano uspostavljanje totalne kontrole nad svakim aspektom društva. Haag je dalje razradio prvu fazu plana objašnjavajući nameru njegove kompanije da sagradi vrlo vidljivi “komercijalni centar sa hotelskim kompleksom u sred samog centra Tirane.” WISE je navodno uspostavio kontakte sa nekoliko albanskih ministara, koji su davali signale da su otvoreni za saradnju. Uz pomoć ovih neimenovanih zvaničnika, WISE je uspeo da organizuje predavanja na Univerzitetu u Tirani, podučavajući studente o učenjima L. Ron Hubbarda. A prema jednom internom izveštaju “Projekta A”, Sajentološka crkva je takođe uspela da se infiltrira u javni TV servis: “obećali smo na albanskoj nacionalnoj televiziji da će zemlja biti vođena ka novim uspesima uz pomoć administrativne tehnologije LRH-a. Sada to mora biti ostvareno.”

Haagova nova građevinska i trgovinska firma, Albania Building and Trade, bi “sredila najneophodnije zgrade za razne svrhe: rezidencijalne, poslovne, proizvodnju i dr.” Interni izveštaj se završava veoma detaljnim i gotovo komično zlokobnim spiskom oblasti označenih za preuzimanje od strane Sajentološke crkve, uključujući bankarski i finansijski sektor, ministarstva, medije, poljoprivrednu proizvodnju, izvoz, telekomunikacije i saobraćaj:

Nova kompanija Albania Building and Trade će podići nove zgrade i pokrenuti trgovinu u oblastima građevinskog materijala, kao i osnovati proizvodne jedinice za građevinski materijal, npr. mermer, cevi, čelične konstrukcije, metalne profile, beton, cement i gips.

Moguće je osnovati prvu privatnu banku u Albaniji. Jedina obaveza je posedovanje određenog znanja o bankarstvu, licenca Banke Albanije (lako dostižna za članove WISE-a) i 2 kvalifikovana bankara za izvršni odbor banke.

Industrija štampe. U ovom trenutku, postoji određeni broj malih novinskih publikacija, pa je i dalje moguće izgraditi veliki list ili magazin.

Brojne mogućnosti leže u oblasti poljoprivrede. Zemlja ima odličnu klimu. Tu rastu razne vrste povrća, masline, grožđe, koštunjavo voće, pomorandže i duvan. Takođe postoji i visoko kvalitetna proizvodnja mleka. Zemlja poseduje odlične izvore mineralne vode…

Ogromne mogućnosti postoje u industriji turizma. Tamo su prelepe plaže, planine i jezera. Trenutno postoji vrlo mali broj hotela, od kojih većina ne ispunjava standarde. To je oblast koja je gotovo potpuno u Nepostojanju [sic].

Sektor transporta je nerazvijen. U celoj zemlji mogu se videti uglavnom stari automobili i to u vrlo malom broju. Postoji ogromna potreba za kamionima, dostavnim kombijima, automobilima, helikopterima i brodovima. Za vašu informaciju: Italija je udaljena samo 70 kilometara. Takođe je moguće osnovati i pilotsku asocijaciju.

Značajne investicije će biti neophodne u oblasti telekomunikacija. Zemlja ima samo oko 4.000 telefona. A ponuda će biti proširena početkom 1993, verovatno za mrežu mobilne telefonije, kao što je D2.

Zemlja poseduje velike rezerve prenosive vode, ali bez odgovarajućeg sistema distribucije. Velike investicije će biti uložene u ovu oblast u narednih nekoliko godina.

U ministarstvima smo videli Intelove 286 računare. U svakom slučaju ovo je oblast za uvođenje naprednije tehnologije i pripadajućeg softvera.

U oblasti rudarstva, postoje mnogi vredni resursi: nafta, gas, ruda gvožđa, hrom, nikl i kobalt, kao i ugalj.

Našli smo mnoge druge moguće oblasti za eventualno urgentno delanje. Ove oblasti su:

Nameštaj. Imaju lepo drveće, kao i stručnjake neophodne za obavljanje posla.  

Postoje fabrike za proizvodnju plastike, kože, tekstila i rukotvorina, kao i za proizvodnju tepiha i predmeta od mesinga i bakra pogodnih za izvoz.

Na sreću, “Projekat A” je usahao nakon što je Haag uništio čitavu stvar svojom namerom da uključi istaknute nemačke zvaničnike, pokušavajući da infiltraciji Sajentološke crkve u Albaniju doda dozu legitimnosti. Haag je na kraju čak morao da napusti Nemačku zbog raznih nevolja sa zakonom u koje se tamo uvalio, uključujući angažovanje neprijavljenih radnika iz inostranstva i uhođenje bivših zaposlenih koji su želeli da napuste Sajentološku crkvu.

Ipak, “Projekat A” je zauvek nestao tek 1997. godine, u vreme potonuća Albanije u totalni haos nakon kolapsa nekoliko piramidalnih štednji u kojima su Albanci izgubili oko 1,2 milijarde dolara. Sajentologija je, ironično, verovatno najveća piramidalna prevara od svih: jedna velika piramidalna šema, dizajnirana tako da vas tera da platite za svaki sledeći nivo prosvetljenja. Kada konačno dosegnete do vrha piramide, tek tada shvatite da ste prevareni, da je cela religija organizovana oko entiteta nazvanog Xenu, intergalaktičkog tiranina koji je ozračio naše ljudske duše unutar havajskog vulkana pre 75.000.000 godina. Uzgred, dostizanje ovog nivoa svesti može koštati do 300.000 dolara, čime se dobija titula Operating Thetan III (“OT III”), pa izvol’te. Ovih dana, umesto stavljanja istočnoevropskih zemalja pod kontrolu sajentologa, Haag gradi parkinge i garaže pod novim imenom, Royce Savoy Monteverdi. Poslednji projekat gospodina Monteverdija je izgradnja naveće garaže na svetu, za koju kaže da će i “sam čin parkiranja učiniti luksuznim.” Svi zainteresovani za ova inovativna rešenja za parking, mogu posetiti garažu u Dubaiju.

Meanwhile in Yugoslavia, Sajentološka crkva je našla mnoge načine da obezbedi opstanak projekta “Bulgravija” dok se zemlja raspadala. Dokument iz januara 1994. godine koji je konfiskovan tokom jedne od grčkih racija navodi detalje o radu crkve na ovom pitanju, uz poneki komentar o tome kako su u ratom zahvaćenoj Jugoslaviji navodno svi potpuno odlepili za Sajentologijom:

[Napomena: ovaj prevod je sulud u istoj meri koliko i originalan tekst i sadrži poneke teško razumljive sajentološke idiome, a tekst je originalno pisan blok slovima.]

“BILI SMO POZVANI NA VERSKU CEREMONIJU SA OKO 500 BOSANSKIH MUSLIMANA U HAMBURGU. PREVELI SMO NAŠ FLAJER NA BOSANSKI I ODŠTAMPALI GA ZA NJIH. ODLEPILI SU

ČITAVA GRUPA BOSANACA KOJA JE DOŠLA, TEK JE BILA STIGLA U ZEMLJU. SVI SU IMALI OKO 20 GODINA I UZELI SU SVE I POČEĆE SA DISTRIBUIRANJEM MATERIJALA PRIJATELJIMA A I SVRAĆAĆE SVAKOG DANA DA POMOGNU. TAKOĐE OBEZBEDILI SMO I PRISTUP KAMPOVIMA U HAMBURGU GDE ŽIVE BOSANSKE ŽENE ŽRTVE SILOVANJA.

OBAVLJEN JE SASTANAK SA “MUFTIJOM” ZADUŽENIM ZA HRVATSKU, BOSNU, HERCEGOVINU I SLOVANIJU [sic]. “MUFTIJA” JE IZNAD “IMAMA” I MOŽE SE REĆI DA JE NEŠTO KAO NADBISKUP. ON SE POTPUNO ZAINTERESOVAO ZA NAŠE AKCIJE I STAVIO NAM NA RASPOLAGANJE SVE SVOJE KOM. KANALE U ZONI I OBEZBEDIO DALJE SASTANKE. REKAO JE DA JE NAŠE REŠENJE JEDINO (PODVUČENO) REŠENJE: SVI LJUDI, SVE RASE I SVE RELIGIJE UJEDINJENE DO KRAJA.

TAKOĐE JE SREDIO DA MOŽEMO DA SNIMAMO U IZBEGLIČKIM KAMPOVIMA. NAPOMINJEM DA NIJEDNA TV EKIPA NIJE DOBILA DOZVOLU DA TO RADI; TO JE OBEZBEDIO SAMO NAMA. NAPRAVLJENE SU FOTOGRAFIJE, I SNIMCI, A MNOGI PREŽIVELI SU BILI INTERVJUISANI U IZBEGLIČKIM KAMPOVIMA. TO JE ŠOKANTNO MI SADA IMAMO DETALJNE PRIČE KAO I SLIKE.

DR MARKO VESELICA, PREDSEDNIK DEMOKRATSKE STRANKE HRVATSKE I SLOVANIJE VESELICA JE BRIFOVAN I POTPUNO JE PRIHVATIO U PSIHI. IMAO JE VELIKU SPOZNAJU O TOME KAKO SE SVE OVO UKLAPA I ZGRABIO JE NAŠ FLAJER. ON GA JE ODMAH POSLAO PREDSEDNIKU BOSNE U SARAJEVO. ON IMA MNOGE PODATKE I OD NJEGA DOBIJAMO DOKUMENTA O TOME NA KOJIM DROGAMA SU SRPSKI VOJNICI…

…MUFTIJA JE TAKOĐE ORGANIZOVAO SASTANAK SA AMBASADOROM BOSNE U HRVATSKOJ. ONA JE U POTPUNOM USHIĆENJU. IMALA JE SRČANI UDAR U AMBASADI DOK JE NAŠ TIM BIO TAMO…

KONTAKTIRAN JE EX-MINISTARSKI PREDSEDNIK HRVATSKE, GOSPODIN SESELICA [misleći verovatno na Zvonimira Šeparovića, prim. aut.] KOJI JE BIO ZBAČEN OD STRANE SRBA. ON SADA RADI ZA UN. ON JE PROFESOR I VODI VIKTIMOLOŠKU JEDINICU U UJEDINJENIM NACIJAMA KOJA POSEDUJE PRIČE O SVIM ŽRTVAMA. IMAO JE TONE PODATAKA O ZLOČINIMA NAD PSIHOM ALI IH NIJE POVEZAO SA ČITAVOM NACI-PSIHIJATRIJOM I PSIHOM KAO UZROKOM. SADA JE SHVATIO.”

U ovoj gomili smeća se naziru dve činjenice: 1) Kao i u Albaniji, sajentolozi su za svoj plan hteli da pridobiju svakog lidera, bilo političkog ili verskog: ujedinjenje svih balkanskih Zemljana pod sajentologijom (mnogi su ukazivali na to da Sajentološka crkva otvoreno traži “influensere” i uspešne ljude kako bi eksploatisala njihov društveni uticaj). 2) Sajentolozi veruju da je psihijatrija (ili “naci-psihijatrija”) uzrok ratova koji su razbili Jugoslaviju. Propustili ste taj deo? Hajde da pogledamo uvaženi sajentološki Freedom Magazine iz 1993. godine, koji se bavi “istraživačkim izveštavanjem od javnog interesa.”

Tema ovog broja je “Psihijatrijski genocid: kako su varvarstva etničkog čišćenja izazvana psihijatrijom,” u kojem se objašnjava da su ratovi u Bosni i Hrvatskoj počeli zato što su dve ključne osobe bile psihijatri po profesiji, Radovan Karadžić i Jovan Rašković. Članak navodi da su ova dvojica “doveli Srbe do ludila” svojim psihijatrijskim tucanjem u zdrav mozak, zbog čega su svi poželeli da zarate jedni protiv drugih. Svako ko je iole upoznat sa Sajentološkom crkvom zna da oni preziru “psihijatriju,” uz vrlo labavu definiciju termina.

Na kraju, neredi u Albaniji i tekuće nasilje u Jugoslaviji osujetili su klijanje projekta Bulgravije. Ili, što je verovatniji slučaj, to je prosto bila suviše suluda ideja da bi uopšte uspela, ikada. Ali šta bi danas bilo drugačije da se Xenu i psihijatrija nisu isprečili na putu stvaranja države Bulgravije? Da li bi bilo toliko loše zameniti komuniste za “sektaše”? I jedni i drugi imaju ono što je grčka vlada nazvala “totalitarnim tendencijama”: tajnu policiju, masovnu propagandu, gulage, razdvajanje porodica od njihovih odbeglih srodnika. Zaključak je da sajentologiji nikada, baš nikada, ne treba dopustiti kontrolu nad bilo kojim parčetom zemlje. Bulgravija bi bila jezivo mesto, gde bi se crkveni stožeri kontrole uma i servilnosti sjedinili sa opasnim nivoom političke moći. Pritom, sajentologiji uopšte i ne treba teritorija koju bi kontrolisala, ona sama po sebi već predstavlja gulag za um.

Umetnik baziran u Budimpešti, Áron Birtalan (http://aronbirtalan.tumblr.com/), inspirisan događajima u vezi sa Bulgravijom ilustrovao je njenu zastavu i napravio ovaj film u okviru svog umetničkog projekta:

Documents seized during the raid on Scientology's offices in Athens (http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)
Konfiskovani dokumenti tokom policijske racije u kancelarijama Sajentološke crkve u Atini (http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)

 

Haag introduces "Project A" (http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)
Haag predstavlja “Projekat A” Sajentološkoj crkvi (http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)
"Project A"/(http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)
“Projekat A”/ (http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)

 

"Project A"/ (http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)
“Projekat A”/ (http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)

 

"Project A"/ (http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)
“Projekat A”/ (http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)

 

 

"Project A"/ (http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)
“Projekat A”/ (http://www.solitarytrees.net/racism/kay/kosovo.htm)

 

Liked it? Take a second to support Balkanist on Patreon!
Lily Lynch

Lily is co-founder and editor-in-chief of Balkanist Magazine. She lives in Belgrade, Serbia. https://www.instagram.com/lynch.lily/