Protekla noć

Nešto posle ponoći u noći između nedelje i ponedeljka, probudila sam se i zatekla policajce u mojoj spavaćoj sobi. Stariji policajac je tvrdio da su ušli zato što su ulazna vrata od stana bila otvorena.

Dok sam još uvek bila u krevetu, pitali su me za pasoš i druga dokumenta. Rekla sam im da moram prvo da se obučem, nakon čega su napustili spavaću sobu, nezatvorivši pritom vrata za sobom. Stajali su odmah pored vrata, zbog čega nisam imala nikakvu privatnost dok sam se oblačila. Oba službenika policije bili su muškarci.

Kada sam se obukla, prešli smo u trpezariju gde su me ispitivali: više puta su me pitali zašto sam u Srbiji. Takođe, želeli su da znaju koliko sam dugo ovde i kada sam prvi put posetila zemlju. Znali su pojedinosti iz mog ličnog života; na primer, pitali su me da li je moj verenik, Srećko Šekeljić, takođe novinar.

Stariji policajac je ponovo zahtevao moj pasoš, na šta sam rekla da moram da ga potražim jer se nalazi negde u gomili među ostalim važnim dokumentima. Međutim, samo su odgovorili: “u redu je”. Dok su odlazili, stariji policajac je dodao: “Ubuduće neka vam vrata budu zatvorena.”

Naravno, sasvim je moguće da je policija istraživala nešto što nije imalo nikakve veze sa mnom: možda je provalnik bio u zgradi, ili se desio nekakav incident u jednom od obližnjih stanova. Međutim, policajci ni u jednom trenutku nisu postavili relevantna pitanja koja bi ukazivala na to da se desio nekakav prekršaj ili zločin, niti su ponudili bilo kakvo obrazloženje zašto su ušli u moju spavaću sobu. Sva pitanja koja su postavljali ticala su se mog boravka u Srbiji.

Poslednjih nedelja, Balkanist je objavio članke o tekućoj uzurpaciji vlasti od strane prvog potpredsednika vlade, Aleksandra Vučića, o novoj krizi na severu Kosova i o čistkama među visokim zvaničnicima vojnih službi i Ministarstva odbrane Srbije. Vredi pomenuti i da smo objavili članak o mogućoj korupciji u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) nakon što je u naš inboks “procurelo” više stotina mejlova sa servera Vlade Srbije.

U članku o agenciji SIEPA, kritički smo se osvrnuli na okolnosti u kojima informacije o visokoj korupciji često “procure” medijima poput Balkanista pre završetka zvanične istrage. Istog dana kada smo objavili taj tekst, isključena nam je struja u stanu. Budući da ostatak zgrade nije imao problema sa električnom energijom, otišli smo u korisnički servis elektrodistribucije da proverimo o čemu se radi. Nakon što su utvrdili da nemamo nikakvih dugovanja, službenici elektrodistribucije su nam se izvinili i rekli da su “greškom” poslali ekipu da nam iseku struju. Pritom su dodali da ćemo električnu energiju ponovo dobiti tek za tri dana.

Danas smo se obratili policiji kako bismo saznali zašto su sinoć dolazili u naš stan i još uvek čekamo zvaničnu informaciju o tome. Nadamo da je u pitanju još jedna greška ili nesporazum.

Zahvaljujemo se svim prijateljima i čitaocima na podršci — danas nam ona znači više nego ikad.

 

Liked it? Take a second to support Balkanist on Patreon!
Lily Lynch

Lily is co-founder and editor-in-chief of Balkanist Magazine. She lives in Belgrade, Serbia. https://www.instagram.com/lynch.lily/