Mračna strana hrvatskog turizma

Hotel Miramare

Kada je hotel “Miramare” otvoren 1905. godine, imao je samo nekoliko konkurenata u Evropi. Zgrada u stilu Art Nouveau imala je 70 luksuznih soba sa kupkama od morske vode. međunarodne zvezde hrlile su u hotel zbog navodnih terapeutskih svojstava njegovih tretmana. Kada je hoel “Miramare” otvoren, primorski grad Crikvenica je i zvanično postao zdravstveni resort, a ubrzo potom i jedno od najpopularnijih destinacija na hrvatskoj obali.

Hotel Miramare, Croatia

Hotel je zatvoren već čitavu deceniju, na veliko razočaranje meštana Crikvenice. Međutim, samo do pre nekoliko godina zajednica je verovala da će sve biti sasvim drugačije. Još 2005. godine, austrijska kompanija je najavila da će investirati u renoviranje ove vekovne zgrade, a ubrzo su počeli i građevinski radovi. Samo godinu dana kasnije, gradilište je iznenada napušteno, a restauracija istorijske zgrade je zaustavljena u sred radova. Hotel “Miramare” koji leži na ulazu u crikveničku plažu, od tada je prosto ostao ograđen.

Kasnije se ispostavilo da je austrijska firma jednostavno ostala bez novca i da je kompanija hotela “Miramare” podnela zahtev za stečaj.

Napuštena zgrada i obližnji parking postali su magnet za razne vrste nelegalnih aktivnosti tipičnih za jedan takav mali grad (kao što su upotreba droga i opijanje maloletnika). Međutim, jedan sitni kriminalac sa osećajem za biznis počeo je da tu naplaćuje parkiranje. U maju ove godine, kandidat za gradonačelnika Crikvenice, Dino Manestar, obećao je da će da uposli čuvara koji će mesto štititi od bespravnog korišćenja, “narkomana” i šarlatana.

U međuvremenu, meštani se žale da je, nakon toliko godina nemara, struktura starog hotela postala nestabilna. Brinu da bi zgrada mogla da se uruši i da ugrozi bezbednost obližnjih objekata. Ipak, ne mogu ništa da preduzmu u vezi sa tim, jer su misteriozni austrijski investitori potpuno napustili i građevinski projekat i njihov grad.

Sledeća stranica: Hotel Belvedere

Liked it? Take a second to support Balkanist on Patreon!
Lily Lynch

Lily is co-founder and editor-in-chief of Balkanist Magazine. She lives in Belgrade, Serbia. https://www.instagram.com/lynch.lily/