Mračna strana hrvatskog turizma

Hotel Kupari

Sa šest spratova i 554 ležaja, hotel “Kupari” je najveći od svih hotela u Kuparima. Otvoren je 1978, kao poslednji dodatak turističkom kompleksu.

Hotel je takođe imao i impresivan bazen, koga su posećivali profesionalni plivači iz svih krajeva Evrope. Ubrzo nakon što je otvoren, Plivačka federacija Danske je hotelske objekte opisala u vrlo pozitivnom svetlu. “Imaju bazen od 33,3 metra sa osam traka i dubinom od dva metra. […] Nismo proveli onoliko vremena tamo koliko bismo želeli”, lamentovao je jedan od plivača.

Hotel Kupari, Croatia
Hotel Kupari

Hotel “Kupari” je takođe bio objekat koji je pretrpeo najveća oštećenja tokom napada JNA, jer je u ogromnoj zgradi izbio požar i plamen ju je potpuno progutao. Vatra je progresivno svela zgradu na ostatke ugljenisanog skeleta. Neki tvrde da je požar nastao kada je hotel pogođen granatom, dok se drugi, poput reportera Jutarnjeg lista, prisećaju da su “Hotel Kupari spalili fosfornim bombama sustavno kat po kat”.

Od svega što je ostalo, jedino mermerni podovi imaju neku vrednost, a lopovi su od tada pokušali da velike mermerne delove iznesu iz hotela, što im je retko polazilo za rukom usled ogromne težine. A profesionalni bazen sa osam traka je prazan, prepušten grafitima i šutu.

 

Sledeća stranica: Hotel Goricina

Liked it? Take a second to support Balkanist on Patreon!
Lily Lynch

Lily is co-founder and editor-in-chief of Balkanist Magazine. She lives in Belgrade, Serbia. https://www.instagram.com/lynch.lily/