Mračna strana hrvatskog turizma

Hotel Jadran

Hotel Jadran je bio prvi hotel u socijalističkoj Jugoslaviji. Branko Bon, hrvatski anti-fašista i jedan od Titovih omiljnih arhitekata, izradio je koncept građevine, dok je nekoliko stotina nemačkih ratnih zarobljenika doprinelo svojim fizičkim radom. Zatvorenici su u hotel postavili mermerni pod, francuska vrata i prepoznatljive spiralne stepenice. Godine 1950, kada je izgradnja novog hotela završena, većina posmatrača je tvrdila da je to najlepši hotel na obali, smešten na šljunkovitoj plaži makarske rivijere dugoj tri kilometra, u gradiću Tučepi, okružen borovima. Tokom zlatnih godina ovog hotela, koje su potrajale naredne tri decenije, brojni poznati pop bendovi Jugoslavije svirali si na terasi sa pogledom na Jadran.

Hotel Jadran, Croatia
Hotel Jadran

Nakon što je 1991. godine počeo rat, hotel je služio kao smeštaj za izbeglice. Kada je četiri godine kasnije prostor ponovo ispražnjen, neki od izbeglica su sa sobom poneli i hotelski nameštaj, pa čak i umetnička dela. Zato je postalo nemoguće otvoriti hotel za turiste, bez značajnijeg renoviranja. Do kraja devedesetih, hotel je bio potpuno napušten.

Vlasnik Jako Andabaka prodao ga je litvanskom investitoru Nikolaju Čumaku 2001. godine, koji je u Rusiji napravio nacrt za luksuzno dizajniranje hotela. Neki hrvatski kritičari tvrdili su da je Čumakov dizajn učinio da hotel bude “pet puta veći”, “megalomanski”, te da “izgleda kao ruska palača”. Naravno, opština je glat odbila predlog dizajna i Čumaku nije izdala građevnisku dozvolu. Neki zvaničnici su potom predlagali da Hotel Jadran bude uvršten među zaštićene spomenike kulture. Međutim, Čumakov predstavnik je uzvratio: “Hotel je ruglo”.

Hotel Jadran, Skaters, Croatia
Skejteri u hotelu Jadran

Hrvatki mediji su 2010. godine izvestili da je Andabaka ponovo zainteresovan za ovo imanje i da planira da uloži 30 miliona eura u izgradnju hotela sa pet zvezdica i sportskog centra. U maju ove godine, Andabaka je ipak najavio da se povlači iz čitavog posla jer vlada odugovlači sa procesom privatizacije. “Ne znam kada država više misli provesti tu privatizaciju”, rekao je Andabaka za hrvatske medije.

Sledeća stranica:  Hotel Pelegrin

Liked it? Take a second to support Balkanist on Patreon!
Lily Lynch

Lily is co-founder and editor-in-chief of Balkanist Magazine. She lives in Belgrade, Serbia. https://www.instagram.com/lynch.lily/