Mračna strana hrvatskog turizma

Hotel “Park”

U Hrvatskoj postoji mnogo hotela koji se zovu “Park”, i više njih je danas napušteno, ali sudbina hotela “Park” u Slavonskom Brodu je vredna priče. Od kako ga je porodica Benčević sagradila 1932. godine, građevina je imala mnogo namena pre nego što je postala hotel, a zatim ruševina. Pre nego što je postala hotel služila je kao zatvorena pijaca, poznata po lubenicama. Godine 1961. od nje je nastao hotel “Park”, koga su žitelji Slavonskog Broda veoma voleli. Kako je to jedan kolumnista nedavno opisao, hotel “Park” je bio “živi simbol grada”.

Onda je došao rat i uzeo sve pod svoje. Delovi granata su cepali zidove, a minobacači i rakete zemlja-zemlja desetkovali su okoliš. Danas, nakon što je hotel napušten, građani kažu da ih zgrada podseća upravo na te dane. “Gledajući hotel ‘Park’ pomislili biste da je rat tek jučer završen”, nedavno je prokomentarisao jedan od meštana.

Hotel Park Slavonski Brod, Croatia
Hotel “Park”, Slavonski Brod

Firma “Brodvina”, koja je i vlasnik hotela, je nekoliko godina nakon završetka rata bila prinuđena da otpusti 40 zaposlenih. Zatim se i čitavo preduzeće urušilo pod pritiskom sopstvenih dugovanja. Zbog toga su svi u Slavnoskom Brodu osetili olakšanje kada je biznismen Dragan Marić ponudio da dođe sa svojim investicijama. Marić je obećao mnogo toga: hotel sa četiri zvezdice, 125 kreveta, luksuzne apartmane. Ništa od toga se nije ostvarilo.

Prošle godine, sredovečni beskućnik je pronađen mrtav unutar napuštenog hotela. Iste nedelje su kolale glasine da će lokalni fudbaler, Ivica Olić, kupiti imanje. Ali od tada je prošlo već 18 meseci. Nedavne fotografije i dalje prikazuju devastiranu zgradu u centru grada, sa izlomljenim prozorima.

Sledeće članak: Motel “Marsonia” 

Liked it? Take a second to support Balkanist on Patreon!
Lily Lynch

Lily is co-founder and editor-in-chief of Balkanist Magazine. She lives in Belgrade, Serbia. https://www.instagram.com/lynch.lily/