Mračna strana hrvatskog turizma

Hotel Ambasador

Tokom šezdesetih godina prošlog veka, nekoliko turističkih objekata je izgrađeno u selu Plat, udaljenom samo šest kilometara od dubrovačkog aerodroma, koji je otvoren 1962. godine. Objekti koji su se prostirali na tri peščane plaže, okruženi borovima i čempresima, bili su deo državnog preduzeća i odmarališta zvanog “Hoteli Plat”. Pored hotela, odmaralište je imalo i dva otvorena bazena, dva teniska terena i dva paviljona.

Hotel Plat (sada Hotel Orphee) otvoren je 1968. godine i odmah je postao magne za turiste. Tako je donesena odluka da se napravi veći hotel plat 1972. godine. Zvali su ga “Hotel Plat II” sve dok ga deceniju kasnije nisu preimenovali u Hotel Aleksandar. Novi hotel je imao devet spratova i 302 sobe, od kojih je svaka imala pogled na Jadransko More. Gosti se prisećaju da je bio vrlo popularan osamdesetih godina, kada je bilo teško napraviti rezervaciju za letnje termine.

Hotel Ambasador, Plat
Hotel Ambasador, Plat

Ubrzo nakon što je 1991. godine Hrvatska proglasila nezavisnost od Jugoslavije, dva paviljona, bazeni, teniski tereni i Hotel Ambasador bili su teško oštećeni tokom napada JNA. Objekti su od tada pusti. Godine 1999. Hoteli Plat su renovirali Hotel Orphee, koji nije pretrpeo značajnija oštećenja, te danas i dalje prima goste, od kojih polovinu čine Francuzi.

Hrvatska vlada trenutno traži investitore za državno preduzeće Hoteli Plat, Plc. Prošle godine, ukupni dugovi kompanije su bili 26.694.382 eura i nalazi se u ranoj fazi bankrotstva. Ipak, Krhac iz Agencije za investicije i konkurentnost je izjavila za Balkanist da stečajni postupak “dozvoljava preuzimanje [vlasništva] predlaganjem plana o restrukturiranju”. Iako izgleda kao da će biti teško naći kupca, neki tvrde da su plaže u Platu najbolje skrivene plaže u Hrvatskoj.

Sledeća stranica: Motel “Plitvice” 

Liked it? Take a second to support Balkanist on Patreon!
Lily Lynch

Lily is co-founder and editor-in-chief of Balkanist Magazine. She lives in Belgrade, Serbia. https://www.instagram.com/lynch.lily/