Mračna strana hrvatskog turizma

Motel Trogir

Motel “Trogir” je projektovao Ivo Vitić, jedan od najvažnijih modernističkih arhitekata u Jugoslaviji, a nedavno su Vitićevi oronuli moteli ponovo privukli pažnju.

Tumblr blog “Motel Trogir” deo je projekta posvećenog proučavanju motela ovog proslavljenog arhitekte i njihovom uvrštavanju u registar hrvatskih zaštićenih spomenika. Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga iz tima “Motel Trogir” izjavili su za Balkanist da trenutno rade sa istoričarima umetnosti Univerziteta u Rijeci na ispitivanju “značaja i arhitektnoske vrednosti” praznih motela, a kada se faza istraživanja završi, otpočeće i “kampanja za njihovu zaštitu”. Bodrožić i Šimpraga dodaju da sarađuju sa grupom arhitekata koji će doprineti “davanjem svog stručnog mišljenja o stanju zgrada i njihovim potencijalima”.

Motel Trogir, Croatia
Motel Trogir

Sagrađen 1965. godine, motel “Trogir” je po svemu sudeći vrlo dobro funckionisao sve dok nije počeo rat. Od tada je bio predmet ogromnog broja kontroverzi i nebrojenih pravnih bitki. Rezultat svega toga je da imanje pati od ozbiljne zapuštenosti. Već 15 godina postoji spor nad vlasništvom u koji su uključene četiri aktera — firmi i pojedinaca.  Pošto se komplikovan slučaj otegao toliko dugo, bez ikakvih izgleda da će biti rešen u dogledno vreme, malo je verovatno da će iko želeti da investira u sporno imanje. Igor Matijas, jedan od učesnika u sporu nad vlasništvom, tvrdi da je mnogo investitora pokazalo interesovanje za motel. Zgrada se nalazi samo 500 metara od centra Trogira. Međutim, Matijas kaže da su svi zainteresovani bili odbijeni neizglednim pravnim sukobima.
hp photosmart 720

U međuvremenu, lokalno stanovništvo koristi napušteni motel kao smetlište dok Vitićeva struktura, koja je jedna od veoma retkih primera modernističke arhitekture u Trogiru, tone još dublje u stanje bespovratnog raspada.

Sledeća stranica: Hotel “Panorama”/Motel “Sljeme”

Liked it? Take a second to support Balkanist on Patreon!
Lily Lynch

Lily is co-founder and editor-in-chief of Balkanist Magazine. She lives in Belgrade, Serbia. https://www.instagram.com/lynch.lily/