Mračna strana hrvatskog turizma

Hotel Bellevue

Priča o hotelu “Bellevue” zvuči užasno poznato. Hotel sa pet zvezdica na otoku Pag imao je sopstvenu peščanu plažu i park sa brižljivo doterivanim pejsažom. Sa 360 kreveta bio je najveći hotel na ostrvu još od 1968. godine, kada je počeo sa radom. Neki pričaju da su bučne letnje žurke na hotelskoj terasi umele da okupe i do 1.000 gostiju. Ali danas, otočani kažu, to je postalo vrlo opasno mesto u kome se deca igraju unutar ruševina i rizikuju zadobijanje ozbiljnih povreda od maltera koji se odvaljuje sa plafona, žica koje vire iz zidova i polomljenih pivskih flaša. Kao i mnogi hrvatski hoteli, “Bellevue” je tokom rata služio kao smeštaj za raseljene, privatizovan je tokom devedesetih i zatim prodat novim vlasnicima 1998. godine. Ubrzo, imanje je počelo da se raspada.

Hotel Bellevue, Pag, Croatia
Hotel Bellevue, Pag

Kolaju glasine da je vlasnik hotela Vladimir Čerkez iz Zagreba, koga većina ljudi na otoku Pag vidi kao nekakvog misterioznog zločinca. Čak se ne zna pouzdano da li on uopšte poseduje hotel. Tračevi u lokalnim novinama otkrivaju da je on kupio “Bellevue” samo da bi na njegovom mestu izgradio kompleks apartmana, što restriktivni otočki propisi ne dozvoljavaju. Neimenovani lokalni zvaničnici izjavljuju lokalnim medijima da on čak nikada nije ni nameravao da revitalizuje sumorne ostatke nekadašnjeg hotela.

U međuvremenu, Čerkez je navodno optužio grad Pag i Odjel za komunalni sustav i prostorno uređenje da su ga sprečili u otpočinjanju radova na hotelu, što grad odlučno poriče. Bilo kako bilo, otočani su i dalje ljuti što se opasna “apokaliptična” zgrada nadvija nad njihovom plažom (i nad nadom za razvoj turizma). Jedna od lokalnih stranaka, Zelena lista za Pag, je ove godine među najvažnijim prioritetima svog programa navela da će nastojati da “svim zakonskim sredstvima natjera vlasnika [hotela ‘Bellavue’] da ukloni ruševinu i da se pridruži planovima stvaranja zdravstvenog turizma”.

Sledeća stranica: Bijela Kuca

Liked it? Take a second to support Balkanist on Patreon!
Lily Lynch

Lily is co-founder and editor-in-chief of Balkanist Magazine. She lives in Belgrade, Serbia. https://www.instagram.com/lynch.lily/