Mračna strana hrvatskog turizma

Hotel Belvedere

Sa vijugavim kamenim stepenicama koje vode dole u more i staklenim liftom ugrađenim u liticu, hotel Belvedere je po svemu sudeći bio jedan od najboljih hotela u Jugoslaviji. Bivši gosti i zaposleni ga pamte kao moderan, luksuzni hotel na 18 nivoa, sa sopstvenom marinom za jahte i širokim balkonima sa prelepim pogledom.

Resort sa pet zvezdica lociran je na steni iznad Dubrovnika, a goste je počeo da prima 1986. godine. Šest godina kasnije bio je prinuđen na zatvaranje, nakon što je postao meta JNA. Tokom prvih nekoliko meseci rata, hotel je služio kao smeštaj za izbegle i raseljene.

Hotel Belvedere's terrace overlooking Dubrovnik

Danas je to zabačena destinacija za backpackere zainteresovane za “urbana istraživanja”. Takođe, ova građevina povremeno služi kao mesto za ilegalne rave žurke. Postoje već dva neuspešna pokušaja da se hotel proda na aukciji. Hrvatski biznismen iz Beča koji je 2001. godine kupio udeo od 54% vrednosti hotela nije uspeo da postigne dogovor sa malim akcionarima o tome šta bi trebalo činiti sa imovinom. Prošlog jula, hotel je podneo zahtev za ulazak u stečaj. Mesečno zarađuje ponešto novca rentiranjem prostora na krovu mobilnim operaterima za postavljanje antena i repetitora.

Sledeća stranica: Hotel Bellevue

Liked it? Take a second to support Balkanist on Patreon!
Lily Lynch

Lily is co-founder and editor-in-chief of Balkanist Magazine. She lives in Belgrade, Serbia. https://www.instagram.com/lynch.lily/