Ko je “bogati srpski neženja” Don Milisav Huan Gonzales Brzi? [UPDATE]

Fotografije “bogatog srpskog neženje” iz Sankt Petersburga objavljene su širom interneta. Međutim, on nije ni Srbin ni Rus — već lider jednog kulta na Islandu. [UPDATE: Nije ni to. Pogledajte na dnu teksta.]

Ko je Don Milisav Huan Gonzales Brzi, “Bogati srpski neženja” čiji je foto album u kitnjastoj ruskoj vili bio jedan od najpopularnijih internet hitova poslednje četiri godine? Ove nedelje je doživeo veliki povratak na onlajn scenu, sa udarnim naslovima po svetskim medijima, od Daily Maila do Huffington Posta, i naravno medija u Srbiji i celoj bivšoj Jugoslaviji. Zahvaljujući herojskoj onlajn pretrazi Marine Galperine iz magazina Animal New York, konačno smo došli do odgovora.

Galperine je zapravo pomogla da Don Milisav bude otkriven na engleskom govornom području još 2009. godine, ubrzo nakon što su fotografije sa njegovog profila na sajtu za upoznavanje Mambo.ru prenete na blog LiveJournal. Tako smo mogli da zavirimo u usamljeni život (i bizarne murale u kupatilima) buckastog, sedokosog čoveka koji pozira u svilenom bademantilu i bundama među svojim bogatstvima, sa puno belog mermera i zlatnog nameštaja alla Louis XIV.

9

Međutim, na sajtu za upoznavanje on je bio predstavljen kao “Igor”, 39-godišnji Rus koji živi u Sankt Petersburgu i traži “dostojnu Pepeljugu” uzrasta između 16 i 20 godina. Ipak, kako je Galperina danas otkrila, gospodin na slici se ne zove ni Igor.

Kako je onda “Igor” uopšte postao “Don Milisav Huan Gonzales Brzi”? Nismo sasvim sigurni, ali šest nedelja nakon što je Galopina pisala o Igoru, neko je na srpskom anime forumu započeo diskusiju sledećom porukom:

“SVIM NEUDATIM KOJE ZELE DA ZIVOT PROVEDU PORED MENE U SVIM LEPOTAMA MOG DOMA U NASTAVKU MOGU VIDETI SVE CARI MOG DOMA KOJI SAM SA UKUSOM SREDJIVAO MOZDA BAS ZA TEBE.

DON -MILISAV- HUAN -GONZALEZ -BRZI.

JAVITE SE.”

Don Milisav Juan Gonzales Brzi a.k.a. Vilhelm Ulfar Vilhelmsson Romanov
Don Milisav Juan Gonzales Brzi a.k.a. Vilhelm Ulfar Vilhelmsson Romanov

To je prvi pomen ovog imena na internetu. Nakon Igorovih fotografija, poruka je završena sa “+33 8652 2562”. Prigodno, +338 su prve tri cifre pozivnog broja za francuski Versaj. Ali sam broj je lažan zato što je prekratak. Od svega što smo uspeli da pronađemo, nijedna od ruskih verzija teksta ne sadrži francuski broj telefona, pa je verovatno da je “Igor” postao Don Milisav na srpskom anime forumu.

Dakle, ko je čovek u lažnom ruskom Versaju?

Galperinina je otkrila da je on “Veliki Sveti Carević” Vilhelm Ulfar Vilhelmsson Romanov, čovek sa severnog Islanda koji (ponekad) živi u Letoniji. On je lider islandskog kulta zvanog Večni život i tvrdi da je njegova majka velika vojvotkinja Anastasia Nikolajevna Romanova iz Rusije, koju su 1918. godine pogubili Boljševici.

The last Romanov (via Facebook)
Poslednji Romanov (via Facebook)

Vilhelmssonovo ime kao vođe kulta je Ulfar (vuk, na islandskom), a Večni život propoveda “ulfarizam”, verovanje da “svako ima pravo da živi večno”. Njegov nalog na Twitteru ima samo jednog folovera i 65 tvitova. Ima i knjigu koja je dostupna na sajtu www.ulfarism.com  (mada će od vas tražiti da donirate preko PayPala nakon svakog pasusa).

Evo jednog isečka:

Don Milisav Juan Gonzales Brzi 1jpeg

Symbol of Ulfarism and Eternal Life
Symbol ulfarizma i Večnog života

“U početku ne beše ničeg. Zatim nastade ništa. Šta nastade beše smrt. Onda se smrt pomerila i zvezde

počeše da se okreću. Kada se jedna zveda okreće zajedno sa drugom, tada nastaje elektricitet. Elektricitet je početak života.”

I još malo navoda iz knjige:

“Ne seci drveće u ratu. To će navesti druge da jedu meso i to će biti tvoja krivica.”

“Muškarac može da se veri sa najviše četiri žene.”

“Slušaćemo bele i pustićemo da beli sude, vladaju i pišu zakone uz blagoslove svih klasa.”

Pritom, nekoliko islandskih sajtova navode da Veliki Sveti Carević možda prodaje svoje seksualne usluge za 5.000 islandskih kruna po satu (nešto više od 40 dolara).

Galperina je povezala Don Milisava Juana Gonzalesa Brzog sa Velikim Svetim Carevićem Vilhelmom Ulfarom Vilhelmssonom zato što je originalan članak sa urnebesnim foto albumom sadržao i čudan Google oglas koji je (kao i sam sajt Ulfarizma) tražio novčane donacije. Ispostavilo se da je novac prikupljao za svoj islandski kult.

Sudeći po njegovom profilu na Facebooku, zaposlen je u jednom staromodnom američkom dajneru u Rejkjeviku.

UPDATE: Animal New York objavio da su pogrešili

Marina Galperina iz magazina Animal New York, čije smo otkriće citirali u ovom članku, objavila je da je pogrešila prilikom utvrđivanja identiteta “bogatog srpskog neženje”.

Prenosimo u potpunosti njeno objašnjenje u današnjem članku “Bogati srpski neženja” nije “vođa kulta sa Islanda” ali je stvaran i užasan:

“Ranije ove nedelje, pokušali smo da istražimo poreklo virala ‘bogati srpski neženja’, odnosno ‘moderni ruski princ’, i krenuli smo pogrešnim putem u zečijoj rupi interneta. I pored sličnosti u njihovim onlajn aktivnostima, to nije ista osoba. Duboko se izvinjavam zbog ove greške. Ovo se ponekad dešava, ali mi je posebno žao što se desilo vama. 

Takođe, žao mi je što vas je to povezalo sa ‘Igorom’ koji zaista jeste Igor, sudeći po informacijama koje je švedski magazin Metro uspeo da pronađe, a ja nisam. 

On zaista jeste tražio device uzrasta od 16 do 20 godina. Kada je ruska novinarka iz Pravde pokušala da ga intervjuiše, rekao joj je: ‘Draga, navuci kaput preko svog golog tela i dođi, jer ja ne izlazim u kafiće i parkove.’ Kasnije je dodao: ‘Idiotkinjo, je l’ ti to odbijaš moju ponudu? Ovde imam slike zbog kojih bi svaki muzej bio ljubomoran na mene, a ti to odbijaš. Neću te silovati. Uzećemo malo šampanjca sa jagodama i ćaskaćemo.’

Novinarka nije posetila ‘zamak’ za koji se pretpostavlja da je zapravo salon Igoreve fabrike nameštaja.”

Izvinjavamo se što smo reprodukovali ovu grešku, posebno imajući u vidu navode da je Velhelmsonova tetka u razgovoru sa švedskim magazinom Metro i rekla da je on hospitalizovan zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Liked it? Take a second to support Balkanist on Patreon!
BALKANIST

Balkanist is an experimental, occasionally bilingual platform featuring politics, analysis, culture, and criticism for a smart international audience underwhelmed by what is currently on offer. Our aim is to provide bold, uncompromising coverage of the Balkan region and everything to its East.